O zdrowe serce powinniśmy dbać od najmłodszych lat. W jaki sposób? Prowadząc zdrowy tryb życia, przestrzegając zbilansowanej diety i w razie potrzeby wspomagając się nutraceutykami. Dotyczy to zwłaszcza tych, którzy doświadczyli już oznak chorób serca, jak i tych, którzy cieszą się dobrym zdrowiem. Jak koenzym Q10 może przysłużyć się sercu? Sprawdzamy.

Koenzym Q10 - dawka zdrowia dla naszych mitochondriów

Koenzym Q10 ma tę właściwość, że występuje w każdej komórce naszego organizmu - stąd jego nazwa – ubichinon – z łac. "wszechobecny". Jego największe stężenie występuje w tych narządach, które charakteryzują się największym zapotrzebowaniem na energię, a jednym z nich niewątpliwie jest serce.

Serce jest mięśniem, który nieustannie pracuje, uderzając ok. 100 000 razy w ciągu doby. Komórki mięśnia sercowego są niezwykle bogate w mitochondria - to w nich ma miejsce cykl produkcji energii ATP, siła napędowa funkcjonowania naszego organizmu. Koenzym Q10 pomaga uzupełniać energię komórkom, stąd jego potencjał w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, ale także w ich leczeniu. Choroba wieńcowa, arytmia, nadciśnienie czy nawet żylaki - koenzym Q10 to substancja, która dobrze sprawdza się w przypadku, gdy mięsień sercowy nie daje rady prawidłowo pompować krwi. Aby dowiedzieć się więcej o zastosowaniu koenzymu Q10 w dolegliwościach kardiologicznych, można przeczytać ten artykuł: https://mito-med.pl/artykul/najnowsze-doniesienia-naukowe-na-temat-zastosowania-koenzymu-q10-ubichinol.

Dieta na serce, czyli pokarmy bogate w koenzym Q10

Koenzym Q10 występuje w wielu rodzajach żywności, zwłaszcza tej "zdrowej", która powinna zajmować większą część naszej codziennej diety. Główne źródła to mięso i ryby:

  • wieprzowina, zwłaszcza wątróbka;
  • mięso z kurczaka i indyka, ponownie wątroba (a nie w pierś czy udo);
  • wołowina, przede wszystkim serce i wątroba;
  • makrela, a w mniejszym stopniu również łosoś i pstrąg.

Koenzym Q10 zawierają również owoce i warzywa: awokado, pomarańcze, brokuły, szpinak, truskawki i rośliny strączkowe. Istnieje jednak poważny problem - samo pożywienie nie wystarcza!

Suplementacja koenzymu Q10 dla zdrowego, silnego serca

Q10 - mimo iż w naszym organizmie jest zaangażowany w sposób globalny i odgrywa niezwykle ważną rolę w komórkowych procesach biologicznych - nie występuje w pożywieniu w wystarczającym stężeniu, a techniki obróbki pokarmów często pozbawiają je niezbędnych składników odżywczych. Ile koenzymu Q10 dziennie jesteśmy w stanie dostarczać sobie wraz z dietą? Szacuje się, że mniej niż 25% dziennego zapotrzebowania. Najlepszą opcją pozostaje zatem stosowanie suplementów z koenzymem Q10, jednak aby substancja czynna dotarła do naszych mitochondriów, musi mieć odpowiednią formę. Ponieważ mitochondria są zbudowane z podwójnej błony, transport cząsteczek jest mocno utrudniony. Najlepszą skuteczność wykazują ultra małe cząsteczki obecne w preparatach w płynnej formie, np. koenzym Q10. Przyswajanie odbywa się już w jamie ustnej, dzięki czemu może być natychmiastowo wykorzystany w komórkach.

Koenzym Q10 - podsumowanie

Koenzym Q10 to substancja obecna we wszystkich komórkach naszego ciała. Zaopatruje je w niezbędną do funkcjonowania energię. Jego obecność w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem, narażając nas na większe ryzyko stresu oksydacyjnego - przyczyny wielu chorób. Oprócz tego, że organizm jest mniej wydajny energetycznie, wzrasta ryzyko pojawienia się chorób, w tym kardiologicznych (które zresztą wciąż stanowią niemal połowę wszystkich zgonów w Polsce). Mimo ważnej roli, którą pełni, nie jest łatwo go w wystarczającym stopniu pozyskać go z pożywienia, dlatego coraz więcej mówi się o suplementacji koenzymu Q10. Jest dobrze tolerowany i w większości przypadków nie wywołuje skutków ubocznych. A czy istnieją przeciwwskazania do stosowania koenzymu Q10? Głównie będzie to uczulenie na składnik czynny oraz niektóre choroby, podczas których zażywa się leki mogące wpłynąć na jego przyswajalność. Każdorazowo należy zatem skonsultować przyjmowanie suplementów z lekarzem.

Możesz ocenić ten artykuł: