Polacy jedzą zbyt mało produktów zawierających wapń, a niedobór tego pierwiastka skutkuje m.in. osteoporozą i osteopenią. Eksperci zajmujący się żywieniem człowieka podkreślają, że bogatym źródłem wapnia jest nie tylko mleko, ale też jogurty.
Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Ponadto bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych, kurczliwości mięśni i aktywacji niektórych enzymów. Bierze też udział w krzepnięciu krwi. Jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia, w tym serca. Zmniejsza też przepuszczalność błon komórkowych i pełni istotna rolę w obniżaniu ciśnienia krwi.
Wapń dobry nie tylko na kości
Stanowisko zespołu ekspertów dotyczące zapobiegania niedoborom wapnia w diecie Polaków przedstawiono latem 2014 roku. Zostało wypracowane podczas spotkania zorganizowanego przez Komitet Żywienia Człowieka PAN oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
Czytamy w nim, że niewystarczające spożycie wapnia jest jednym z najpoważniejszych problemów występujących we wszystkich grupach wiekowych. Zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych Polaków, obserwowany jest wzrost częstości występowania niskiej masy kostnej, co w późniejszym okresie życia prowadzi do osteopenii i osteoporozy, ale też chorób układu krążenia i cukrzycy.
Dietetycy podkreślają, że najlepszym źródłem wapnia w codziennej diecie - ze względu na jego zawartość i przyswajalność - jest mleko i produkty mleczne. Naukowcy zaznaczają, że spożycie wapnia powinno być dostosowane do wieku - dzieci powinny spożywać trzy-cztery porcje mleka i produktów mlecznych, zaś dorośli co najmniej dwie porcje dziennie.
Wapń zawarty w produktach mlecznych ma pozytywny wpływ nie tylko na stan układu kostnego człowieka - sprzyja też odchudzaniu i zachowaniu prawidłowej masy ciała, co ma istotne znaczenie w przypadku dzieci, u których coraz częściej notuje się nadwagę i otyłość.
Zalety jogurtu
Eksperci podkreślają szczególne znaczenie jogurtów, które są przez Polaków spożywane znacznie rzadziej niż mleko, choć zawierają więcej wapnia. Według danych przedstawionych przez prof. Jadwigę Charzewską z Instytutu Żywności i Żywienia mleko zawiera ok. 119 mg wapnia w 100 g produktu, podczas gdy jogurty od 132 mg do nawet 170 mg.
"Jogurt ze względu na różny asortyment (jogurty naturalne i smakowe) może stanowić wartościową część codziennych posiłków (np. jako niskotłuszczowy zamiennik śmietany) lub deser. Powinien też stanowić zdrową alternatywę dla wysokokalorycznych przekąsek lub słodyczy" - czytamy w stanowisku ekspertów.
Dietetycy zwracają uwagę, że jogurty i inne fermentowane produkty mleczne są wskazane także dla osób nietolerujących laktozy, bowiem w procesie fermentacji jest ona rozkładana.
Produktami mlecznymi bogatszymi w wapń od jogurtów są sery podpuszczkowe, które mogą zawierać go nawet 1300 mg w 100 g produktu, ale są one głównie źródłem tłuszczu i nie należy przesadzać z ich ilością w diecie.
Komentarze (0)